هندریل یا نرده شیشه ای | مدل ها + راهنمای خرید
هندریل به میله های افقی یا شیبداری گفته می شود که میتوانند به دیوار یا روی نرده ها(جان پناه) اتصال داده شوند تا هنگام تردد در سطوح شیبدار یا افقی از آنها کمک گرفته شود.
نرده شیشه ای نوعی از جان پناه است که بسیاری از افراد آن را با هندریل اشتباه میگیرند، در اصل نرده شیشه ای نوعی از هندریل است که متشکل از شیشه به همراه پروفیل های آلومینیومی است. هندریل ها میتوانند به افرادی همچون کودکان، بیماران، سالمندان و همچنین افراد ناتوان جهت تردد کمک بسیاری کنند.
هندریل ها بواسطه عملکرد و نوع کاربری فضا میتواند از جنس آلومینیوم، شیشه ، آهن، چوب و سایر متریال ها به صورت ترکیبی یا انفرادی باشند. در ادامه به هندریل و نرده شیشه ای بیشتر می پردازیم.
فهرست مطالب
انواع هندریل
هندریل ها بواسطه مکان نصب در دسته بندی زیر تقسیم می شوند:
- هندریل: در این نوع دسته بندی نرده ها به وسیله اتصالات مخصوص که براکت یا ساپورت نام دارد به دیوار کلاف شده و فضایی تکیه گاهی برای دست ایجاد می کند. این نوع سیستم در فضاهای درمانی، اداری و همچنین فضاهای پر رفت و آمد جهت راحتی بیشتر کاربران استفاده می شود.
- تاپریل: نوعی از هندریل است که در بالای شیشه به عنوان دستگیره قرار می گیرد.معمولا در فضاهای تجاری، تفریحی و همچنین مسکونی بواسطه ظاهر دکوراتیو از این گونه استفاده می شود.
تفاوت نرده شیشه ای با سایر هندریل ها
همانطور که گفته شد نرده شیشه ای بخشی از هندیل ها می باشد و سایر هندریل های دیگر از متریال های گوناگون و متفاوت تری ساخته می شوند. تفاوت نرده شیشه ای نسبت به سایر هندریل ها در استفاده از شیشه به جای آهن، چوب و غیره برای جلوگیری سقوط افراد از ارتفاع است.
بر اساس وزن، نرده های آهنی سنگین تر و نردهای استیل سبک تر از نرده های شیشه ای هستند. در انتها پس از نرده شیشه ای به سایر هندریل ها نیز می پردازیم.
نرده شیشه ای یا هندریل شیشه ای چیست؟
همانطور که در بخش بالا اشاره شد نرده شیشه ای زیر مجموعه ای از هندریل است که قسمت محافظت کننده از سقوط آن از جنس شیشه و قسمت بالای آن از پروفیل آلومینیومی می باشد.
نرده شیشه ای یا هندریل شیشه ای یکی از انواع محافظ است که به صورت ترکیبی با استفاده از پروفیل و اتصالات آلومینیومی و همچنین شیشه ساخته میشود، در این نوع جان پناه بخش عمده ای از بدنه را شیشه تشکیل داده و این امر باعث شفافیت و عدم ایجاد محدودیت دید از داخل به خارج و همچنین خارج به داخل شده که در سایر هندریل ها یا نرده ها این سبکی دید و شفافیت بدین صورت وجود نداشته و همیشه ایجاد محدودیت می کنند.
مزایا نرده شیشه ای
- عدم ایجاد دید مزاحم و ایجاد شفافیت در وسعت دید
- امنیت بالا در برابر جلوگیری از سقوط
- سرعت اجرا بالا نسبت به سایر هندریل ها
- عمر بالا و مقاومت در برابر شرایط جوی و همچنین شرایط فیزیکی
- تنوع در سیستم ها، رنگ ها و فریم های متنوع
- تمیز شوندگی راحت
- امکان بازیافت و بهره وری
معایب نرده شیشه ای
- قیمت تمام شده بالاتر نسبت به سایر موارد دیگر
- سخت تمیز شدن لایه بیرونی بواسطه عدم دسترسی راحت
قوانین مقرارت ملی ساختمان در نرده های شیشه ای
به طور کلی در مبحث 4 مقررات ملی ساختمان با نام الزامات عمومی ساختمان بیان شده است که همه مکان هایی که بیش از 70 سانتی متر از کف بالاتر باشند در آن فضا هندریل ها، دست انداز ها یا جان پناه ها باید نصب و بکار گرفته شوند تا مانع سقوط افراد از ارتفاع به پایین شوند. ارتفاع و بالا آمدگی آنها از کف بین 75 تا 110 سانتی متر نسبت به شدت خطر در مکان مورد استفاده می باشد.
همچنین در راه پله هایی که بیش از دو عدد پله را در ارتفاع طی نموده و نیز در مسیر خروج عادی یا خروج اضطراری قرار دارند باید در دو طرف مسیر اجرا شوند.
از نرده شیشه ای در کدام کاربری ها استفاده می شود؟
امروزه کاربرد و زیبایی اهمیت یکسانی در بنا دارند، نرده شیشه ای نیز از این قضیه مستثنی نیست. نرده شیشه ای بواسطه مزایا بالا و همچنین وسعت دید و شفافیت ایجاد شده امروزه در اکثر بناها با کاربری های مختلف بکار گرفته می شود. چند نوع از کاربری ها که بیشترین استفاده از نرده شیشه ای را دارند در زیر مشاهده میکنیم:
- بناهای تجاری
- بناهای اداری
- ساختمان های عمومی
- آپارتمان های مسکونی
- بناهای ویلایی
از این کاربری ها در داخل بنا به عنوان نرده های داخلی و در راه پله ها و خارج بنا در قالب نرده های بالکن و تراس مورد استفاده قرار میگیرند.
انواع نرده شیشه ای
در سایر کشورهای دنیا نرده های شیشه ای بالغ بر ده ها مدل و ساختار هستند اما در کشور ما فقط چند نوع از آنها مورد توجه ویژه قرار گرفته و اجرا می شوند. نرده های شیشه ای به طور کلی به دو دسته تقسیم میشوند:
- نرده شیشه ای روکار (اکسپوز)
- نرده شیشه ای توکار (دفنی)
نرده های شیشه ای روکار به واسطه پایه ای که از کف درآمده و شیشه را نگه میدارد و همچنین دیده شدن اتصالات روکار نام دارد. بخشی از این نوع نرده از کف توسط اتصالاتی به نام اسپیگات یا اسپیگت وصل شده و بخشی دیگر به صورت پروفیل های سرتاسری هستند که در رنگ ها و فرم ها و حتی جنس های متنوعی همچون آلومینیوم و آهن بکار گرفته می شوند.
در نرده شیشه ای توکار اتصالات و پروفیل های پایین نرده در کف جای گذاری شده و درپوش آلومینیومی بر روی آنها قرار می گیرد. این نوع نرده شیشه ای بواسطه دیده نشدن اتصالات و فقط دیده شدن شیشه بیشترین استقبال را در بین عموم دارد. این تنوع بالا نسبت به نوع کاربری، نوع طراحی و همچنین نوع عملکرد متنوع و متفاوت هست. در زیر انواع نرده های شیشه ای یا همان هندریل های شیشه ای را مشاهده میکنیم:
نرده شیشه ای فیکس پوینت
در این مدل شیشه های نرده به وسیله ابزار مستر (لیزر شیشه) در کارخانه سوراخ شده و با اتصالات مخصوص آنها را به بدنه کف متصل میکنند. جنس این اتصالات از آلومینیوم بوده و از این رو عدم زنگ زدگی یا عدم تغییر رنگ در آنها به طور دائم وجود دارد. این نوع نرده شیشه ای به واسطه ظاهر مدرن و زیبا خود یکی از بیشترین استقبال ها را به خود اختصاص داده است. بیشترین مکان استفاده این نوع نرده شیشه ای در استخر ها و راه پله ها می باشد.
نرده شیشه ای اسپیگات
همانند نرده فیکس پوینت این نوع نرده نیز دارای اتصال روکار و دیده شونده ای است. این نوع هندریل دارای پایه های ایستاده ای بوده که شیشه را از پایین نگه می دارند اسپیگات ها در اصل پایه یا نگه دارنده شیشه ها هستند که شیشه ها را از کف بلند کرده و باعث ایجاد فاصله از کف تا زیر شیشه ها می شوند. آنها به صورت تکی یا عددی استفاده شده و بیشترین استفاده این مدل در فضاهای خارج بنا همچون تراس ها و بالکن ها می باشد.
فاصله آنها از کف زمین تا محل فک شیشه گیر مختلف است اما معمولا ارتفاع آنها حدود 17 الی 20 سانتی متر از کف تا فک متغییر می باشد.
نرده شیشه ای اکسپوز
این نوع نرده نیز به صورت آشکار یا روکار استفاده میشود که متشکل از پروفیل آلومینیومی است که بر خلاف اسپیگات ها که عددی و تک هستند آنها سرتاسری اند. اتصال آنها از کف به شیشه بوده و فضای خالی بین کف و شیشه ایجاد نمیکنند. این نوع نرده در تراس ها بیشترین مورد استفاده را دارد. ابعاد آن از کف متغییر است اما معمولا از کف 12 سانتی متر تا قسمت شیشه گیر می باشند.
نرده شیشه ای دفنی
برعکس نرده شیشه ای روکار پروفیل های این مدل در داخل زمین دفن میشوند این امر باعث مخفی بودن اتصالات سازه ای و نگه دارنده های شیشه میشود و از این رو حس معلق بودن شیشه را القا میکند. بیشترین مورد استفاده از آن در لبه ویدهای داخلی و همچنین تراس های خارجی می باشد. نرده شیشه ای دفنی معمولا در عمق 11 سانتی متری از کف دفن می شوند.
سایر هندریل ها دیگر
هندریل ها همگی دارای یک هدف و خاصیت عملکردی هستند اما آن چیزی که آنها را متفاوت از هم می سازد جنس هندریل و نحوه اجرا آنها با هم است. از سایر هندریل ها می توان به هندریل های آهنی، آلومینیومی، استیل، چوبی و همچنین شیشه و آلومینیوم اشاره نمود.
- هندریل آهنی: هندریل آهنی از شناخته شده ترین و قدیمی ترین نرده ها یا هندریل ها هستند. آنها در ساختمان های قدیمی در قسمتهای داخلی و خارجی(بالکن و تراس) حضور داشتند. این نوع هندریل به واسطه وزن زیاد خود و همچنین عدم تنوع امروزه بسیار کمتر مورد استفاده قرار می گیرد. از انواع هندریل فلزی میتوان به نرده های لوله ای، تسمه ای و همچنین فرفورژه اشاره کرد. از این نوع هندریل غالبا در بناهای مسکونی استفاده می شود.
- هندریل آلومینیومی: یکی دیگر از هندریل های کمتر شناخته شده هندریل های آلومینیومی هستند آنها برعکس هندریل های آلومینیوم و شیشه بدون شیشه اند و فضاهای ما بین دستگیره و کف بوسیله نرده های عمودی آلومینیومی پر شده است. از این نوع نرده در اماکن تجاری و اداری بیشتر استفاده می شود.
- هندریل استیل: در میان این چند نوع هندریل پر مصرف ترین آن هندریل استیل است. آنها بر خلاف هندریل های فلزی که امکان زنگ زدن دارند کاملا ضد زنگ بوده و از این رو استقبال بیشتری از آن میشود. این نوع هندریل در فضاهای مرطوب و خیس همچون استخر و سونا کاربرد زیادی دارد. این نوع هندریل در فضاهای تجاری، اداری و حتی مسکونی نیز قابلیت استفاده دارد.
- هندریل چوبی: چوب یکی از شناخته شده ترین و محبوب ترین متریال برای هندریل ها است. به واسطه طبیعی بودن در گذشته برای حفاظ ها و پرچین ها استفاده میشدند اما امروزه از آنها کمتر و خاص تر استقبال می شود. دلیلی استقبال کم از آنها نگهداری سخت و محدود آنها است. این نوع هندریل بیشتر در فضاهای کلاسیک و سنتی دیده می شود.
اهمیت شیشه در نرده شیشه ای
شیشه در این نرده ها بخش مهم و اثر گذاری را تشکیل میدهد. شیشه های استفاده شده در نرده های شیشه ای دارای ساختار ویژه و خاصی هستند. این نوع شیشه ها باید همگی از نوع شیشه سکوریت لمینت باشند که در مواقع ضربه خوردن و شکست دارای ریزش نشوند. در این نوع شیشه ها از طلق های لمینیت استفاده میشود که مانند چسب عملکرده و در صورت شکستن مانع ریزش شیشه ها شده و تکه های آنها را در کنار هم نگه می دارد.
این شیشه ها همان طور که ذکر شد از نوع سکوریت و به صورت دو جداره هستند بسیاری از مجموعه ها و یا شرکت ها از آنها به صورت تک جداره و یا شیشه ساده استفاده می کنند که در صورت شکست و نداشتن طلق لمینیت بر روی افراد پیاده از بالا ریخته و میتواند صدمات جبران ناپذیری را شکل دهد. از این رو اهمیت و دقت در ساختار و نوع شیشه بسیار حائز اهمیت بوده و امری مهم در نرده های شیشه ای به حساب می آید.
ضخامت شیشه استاندارد برای نرده شیشه ای
برای شیشه های سکوریت لمینت ضخامت 6 یا 8 میل به صورت جفت که وسط آن طلق های pvb لمینت با ضخامت 1.5 یا 1.75 میلیمتر است استفاده می شود. ضخامت تمام شده شیشه در صورت جفت 6 میل حدود 14 میل و در صورت استفاده شیشه 8 میل حدود 18 میل به همراه طلق وسط می شود.
اما همانطور که در بالا گفته شد مجموعه هایی وجود دارند که از شیشه های تک لایه یا تک جداره استفاده می کنند که آنها معمولا دارای ضخامت های 8 یا 10 میل هستند.
انتخاب نرده شیشه ای
انتخاب صحیح نرده شیشه ای همیشه با توجه به نوع موقعیت و کاربری است، به طور مثال در باغ ویلاها با توجه به دید و منظره طبیعی که وجود دارد استفاده حداکثری از منظره با استفاده از هندریل های شیشه ای با مدل هایی که فریم ها و پروفیل های نازک تری دارند بهتر است و این انتخاب میتواند مزاحمت کمتری برای دید مستقیم و استفاده از منظره های طبیعی داشته باشد.
حال اگر این فضا و منظره در فضاهای شمالی کشور باشد بهتر است بواسطه رطوبت بیش از حد از هندریل های رو کار از نوع اسپیگات استفاده شود که جریان هوا گردش لازم را داشته باشد. ما در دیبا نما برای مشاوره رایگان در کنار شما خواهیم بود تا بهترین انتخاب را داشته باشید.
وزن نرده شیشه ای
آلومینیوم به خودی خود آلیاژ بسیار سبکی است و وزن آن در سایر مقاطع بیشتر از 2 کیلوگرم در متر طول نیست. نسبت وجود آلومینیوم در نرده های شیشه ای بسیار کمتر از شیشه ها است به عبارت دیگر بخش عمده نرده شیشه ای را شیشه ها تشکیل می دهند. این شیشه ها اگر ساختار اصولی خود را داشته باشند متشکل از دو لایه شیشه و یک لایه ورق لمینت هستند و از این رو وزن دو برابری نسبت به شیشه های تک جداره دارند.
روند نصب نرده شیشه ای
نصب هر کدام از نرده های شیشه ای با دیگری متفاوت است. به طور مثال برای نصب هندریل های دفنی از قبل باید زمینه و زیر سازی آنها صورت گرفته باشد یعنی فضایی برای خواباندن پروفیل های هندریل در کف تعبیه شده باشد تا بتوان اجرا را انجام داد.
اما به طور کلی نصب نرده های شیشه ای بدین صورت است که ابعاد از پروژه برداشت شده و سپس برشکاری شیشه ها و یا سوراخ کاری آنها در کارخانه انجام میشود و سپس شیشه های هندریل، پروفیل ها و اتصالات به پروژه ارسال شده و در محل، اقدام به نصب صورت می گیرد.
مدت زمان اجرا نرده شیشه ای
مقدار یا حجم نرده شیشه ای با توجه به متر طول محاسبه می شود که این متر طول و نوع هندریل مولفه های تاثیر گذاری در زمان اجرا نرده های شیشه ای می باشند. از نظر سرعت اجرا هندریل های دفنی زمان بیشتری از هندریل های روکار و اکسپوز می برند.
نحوه نگهداری نرده شیشه ای
نحوه نگهداری نرده شیشه ای به گونه ای است که فشار و نیروی های جانبی در آنها باید به حداقل برسد. این نیروها شامل ضربه زدن به شیشه های هندریل و اجزا آن، فشار آوردن از بالا به هندریل و همچنین تکیه دادن به آنها است. هندریل ها به واسطه اتصال از کف و حالت ایستایی که دارند در قسمت های بالایی حساس تر از سایر قسمت ها هستند از این رو نکات فوق در بهبود و کارایی بهتر هندریل ها تاثیر گذار است.
نظافت نرده شیشه ای
به واسطه سطوح صیقلی که دارند نظافت آنها توسط دستمال حوله ای یا دستمال پارچه ای بسیار راحت است. با توجه به اینکه این نوع نرده ها دارای مقاطع آلومینیومی هستند و امکان زنگ زدن را ندارند میتوان جهت نظافت راحت تر آنها را با آب مستقیم مورد شست و شو قرار داد.
قیمت نرده شیشه ای
نوع هندریل مد نظر و همچنین نوع ساختار شیشه بکار رفته مولفه های اصلی در تعیین قیمت هستند. به طور مثال هندریل های توکار دفنی بواسطه اتصال سراسری که در کف با شیشه دارند دارای پروفیل های اتصال بیشتری بوده و هزینه بالاتری نسبت به سایر مدل های دیگر دارند. در همین نوع نرده شیشه ای ساختار شیشه نیز اثر گذار است که شیشه از چه نوع ضخامت و چه نوع ورق لمینیت باشد.
سخن آخر
با توجه به توضیحات داده شده انتخاب نرده شیشه ای برای فضای مد نظر چه در داخل و چه در خارج بنا راحت تر است. نرده شیشه ای سوا از عملکرد خود جنبه زیبایی شناسانه ای با خود یدک می کشد که همین امر کمک شایانی در طراحی داخلی و خارجی بنا می نماید.
انتخاب هر کدام از نرده های شیشه ای از لحاظ عملکرد و دوام تقریبا یکسان بوده و تغیرات آنها بیشتر در ظاهر و جلوه آنها دیده می شود. نکته پایانی نحوه اجرا صحیح آنهاست که تاثیر مستقیمی بر دوام آنها در فضای نصب شده دارند.
- برخی از سوالات متداول مشتریان
بله، شیشه سکوریت به کار رفته در این حفاظ ها و نرده ها فوق العاده مقاوم است و قادر است نیروی قابل توجهی را بدون شکستگی تحمل کند. علاوه بر این این شیشه ها توسط قاب یا انواع ساپورت ها و براکت ها ترکیب شده که به موجب آن ثبات و ایمنی بیشتری را فراهم می سازد
علاوه بر مزایای یاد شده این حفاظ ها و نرده های شیشه ای امکان دید وسیع تری را در اختیار ساکنین قرار می دهد، و آنها را برای مناطقی که دید مهم است ایده آل می کند و ظاهری براق و مدرن را به دکوراسیون می بخشد.
تمیز کردن آن ها نیز فوق العاده آسان است و در برابر آسیب های خورشید، باد و رطوبت بسیار مقاوم می باشد.