اصول رگلاژ درب و پنجره دوجداره Upvc و آلومینیوم
رگلاژ درب و پنجره چیست؟ درب و پنجره ها در گذر زمان دچار تغییر و خارج از تنظیم می شوند و نیاز به سرویس دارند، این سرویس ها شامل لنگه های بازشوها، یراق ها و شیشه های درب و پنجره یو پی وی سی یا آلومینیوم می باشد که به طور کلی به آنها رگلاژ درب و پنجره می گویند.
یکی از علائم مهم نیاز به رگلاژ درب و پنجره ها افتادگی درب و پنجره و تغییر آن از حالت اولیه خود می باشد. این عمل همانند تنظیم موتور خودرو است که پس از گذر زمان و کارکرد احتیاج به بازنگری و تنظیم دارد.
فهرست مطالب
آیا رگلاژ درب و پنجره ها واجب است؟
همانطور که در بالا اشاره شد درب ها و پنجره ها پس مدتی با توجه به کارکرد و استفاده رومزه دچار تغییر حالت شده و نیاز به رگلاژ و تنظیم مجدد دارند. رگلاژ کردن امری طبیعی و بدیهی است که معمولا پس از نصب و کارکرد مداوم برای راندمان بهتر درب و پنجره ها انجام می شود.
رگلاژ درب و پنجره توسط افراد متخصص کمک شایانی به کارکرد و عدم افت کیفیت درب و پنجره ها در اثر گذر زمان می شود. این عمل باعث کاهش هزینه ها در دراز مدت و کمک به عمر بالاتری در درب و پنجره ها می کند از این رو اقدام برای رگلاژ کردن از نظر هزینه و زمان امری مناسب و به نوعی واجب است.
انواع رگلاژ درب و پنجره بر حسب زمان
رگلاژ درب و پنجره ها به طور کلی به دو دسته هنگام نصب و پس از نصب تقسیم میشوند که هر کدام از لحاظ عملکرد و خروجی یکی می باشند اما در زمان متغییر هستند.
هنگام نصب
بعد از آنکه نصب درب و پنجره صورت گرفت نوبت به رگلاژ می رسد. در این مرحله درب و پنجره ها اولین رگلاژ خود را تجربه کرده و به درستی برای بهبود عملکرد و فعالیت صحیح خود تنظیم می شوند. معمولا پس از نصب درب و پنجره ها شیشه ها در جای خود قرار میگیرند تا وزن و شرایط اصلی را نشان داده و به همان نسبت آماده رگلاژ می شوند.
پس از نصب
این مرحله بعد از مدتی از نصب و رگلاژ اولیه صورت گرفته که نسبت به نوع درب و پنجره و میزان استفاده، کاربری و همچنین نوع بازشو متغییر است. به طور مثال درب و پنجره های آلومینیومی که دارای بازشو لولایی بوده و همچنین در جایی نصب شده اند که کمترین بازشوندگی را دارند دیرتر و کمتر نیاز به رگلاژ شدن دارند.
اهمیت نیاز بیشتر رگلاژ درب و پنجره های یو پی وی سی (Upvc)
همانطور که در بالا اشاره کردیم هر دو نوع درب و پنجره های یوی پی وی سی و آلومینیوم بعد از گذشت زمان احتیاج به رگلاژ و تنظیم دارند. نیاز به رگلاژ درب و پنجره در هر دو نوع یاد شده یکسان می باشد اما درب و پنجره های یو پی وی سی (upvc) نسبت به درب و پنجره های آلومینیومی زودتر نیاز به رگلاژ داشته و افتادگی در بازشوها بیشتر از درب و پنجره های آلومینیومی است.
این نوع درب و پنجره به خاطر متریال استفاده شده که همان نوعی شبه پلاستیک خاص است قدرت و استحام کمتری نسبت به آلومینیوم داشته و زودتر رگلاژ نیاز دارد. اما نوع سیستم و نحوه نصب اولیه آن رابطه مستقیمی با زمان نیاز به رگلاژ دارد که هر چه سیستم استفاده شده بهتر و همچنین نصب اصولی و با دقت انجام شده باشد قطعا بهتر است. قسمت های مورد نیاز به رگلاژ درب و پنجره های یو پی وی سی شامل:
لنگه بازشو
شیشه
یراق آلات
اهمیت نیاز کمتر رگلاژ درب و پنجره های آلومینیوم
درب و پنجره های آلومینیومی به واسطه ساختار آلیاژی که دارند و به نوعی فلز محسوب میشوند استحکام و مقاومت بیشتری دارند. این مقاومت باعث آن شده که نیاز کمتری برای رگلاژ درب و پنجره های آلومینیومی نسبت به یوی پی وی سی ها وجود داشته باشد. رگلاژ آنها بیشتر به خاطر افتادگی نیست و معمولا برای لاستیک ها، شیشه ها و یراق آلات رگلاژ می شوند. قسمت های مورد نیاز به رگلاژ درب و پنجره های آلومینیوم شامل:
شیشه
یراق آلات
گسکت ها
قسمت های اصلی رگلاژ درب و پنجره
بخش های اصلی رگلاژ درب و پنجره ها به قسمت های زیر تقسیم می شوند که تمامی آنها یک رگلاژ واحد را انجام می دهند.
رگلاژ لنگه بازشوها
عمده رگلاژ درب و پنجره این بخش با افتادگی و همچنین عدم عملکرد درست در جای خود است. نشانه های نیاز به این نوع رگلاژ باز و بسته نشدن صحیح و آب بند نبودن و هوابند نبودن بازشو است بدین گونه که درب یا پنجره در حالت بسته نسبت به فریم حالت افتادگی داشته و از سمت یراق به سمت پایین کشیدگی دارد.
در این نوع رگلاژ لولا ها نیاز به تنظیم داشته و باز می شوند و سپس لنگه در جای مناسب خود اتصال داده می شود. این نوع رگلاژ پایه و اساس رگلاژ در هر نوع درب و پنجره می باشد که تقریبا تمامی آنها پس از گذشت مدتی نیاز به این نوع رگلاژ دارند.
رگلاژ شیشه
شیشه در رگلاژ درب و پنجره های بازشو نیز تاثیر مستقیمی دارد به نوعی که خود لنگه بازشو برای رگلاژ نیز باید شیشه آن لحاظ بگردد. شیشه ها در جای خود توسط زیر شیشه ها تنظیم میشوند که ممکن است پس از مدتی جا به جا شده و شیشه در قاب درب یا پنجره سر جای خود قرا نگرفته باشند. برای رگلاژ، زهوارهای درب یا پنجره ها باز شده و فضای کافی برای تنظیم و رگلاژ پنجره درون قاب را محیا می کنند.
رگلاژ یراق آلات
یکی از عمده ترین نیاز به رگلاژ درب و پنجره ها یراق آلات هستند. نحوه نشان دادن نیاز به رگلاژ در آنها عدم کارایی درست همانند روز اول است به نوعی که درب یا پنجره ها به خوبی بسته نشده یا کامل بسته نشوند که این نوع مشکل اگر با افتادگی بازشو نباشد قطعا از نیاز یراق به رگلاژ یا تعویض می باشد. در این نوع رگلاژ معمولا یراق آلات از روی درب و پنجره تنظیم میشوند و به ندرت نیاز به باز شدن از درب و پنجره ها و سپس رگلاژ دارند.
رگلاژ گسکت ها
گسکت ها یا همان لاستیک های هوابند اطراف درب و پنجره ها، از جنس Epdm هستند و عمر بالایی دارند اما ممکن است در شرایط و مکان های خاص نیاز به تعویض یا تنظیم داشته باشند. به طور مثال لاستیک های هوابند که در اطراف شیشه دیده میشوند در اثر انقباض و انبساط و همچنین تابش نور خورشید دچار تغییر حال و جمع شدگی شوند که این نشان دهنده نیاز به رگلاژ یا تعویض آنها است.
رگلاژ درب لولایی
معمولا درب ها به واسطه سنگینی بیش از حد و بازشو بزرگتر زودتر دچار افتادگی می شوند. این بازشو های دربی به واسطه شیشه دار بودن یا داشتن پنل سنگین تر نیز هستند که این امر رگلاژ آنها را حساس تر میکند. درب ها همانند بازشو ها در صورت نیاز به رگلاژ به درستی بسته نشده و از سمت یراق معمولا دچار نشست میشوند.
در این مورد لولاها باز شده و لنگه درب جدا میشود و پس از تنظیم در جای خود نصب میگردد و در صورت نیاز به سایر رگلاژ ها همچون یراق، شیشه آنها نیز انجام می گردد.
رگلاژ پنجره تک حالته لولایی
در رگلاژ بازشو معمولا قبل تر شیشه را رگلاژ کرده تا در صورت تغییرات رگلاژ لنگه بهم نخورد و اصطلاحا دوباره کاری نشود. معمولا نصابان در هنگام نصب فضایی برای رگلاژ می گذارند که در صورت نبود این فضا پنجره همانند درب ها که در بالا گفته شد لنگه لولاهای آن باز شده و پس از تنظیم مجدد بر جای خود نصب می شوند.
لنگه های بازشو تک حالته در جهت افقی باز می شود و برای چک کردن رگلاژ آنها باید پس از باز شدن تمایل به بسته شدن یا دور شدن از بازشو نداشته باشند به گونه ای که با باز شدن آنها در همان جای که نیروی باز شدن از آنها گرفته میشوند متوقف شوند.
رگلاژ پنجره دو حالته لولایی
به واسطه باز شدن در دو محور عمودی و افقی رگلاژ آن از پنجره تک حالته سخت تر می باشد. رگلاژ آن نیز معمولا برای بازشو می باشد که در صورت تنظیم نبودن در یک طرف نا ترازی نسبت به فریم پنجره دارد. یکی دیگر از قسمت ها مهم در رگلاژ این نوع پنجره یراق آلات آن هستند که متفاوت از یراق آلات تک حالته هستند.
برای تنطیم یراق دو حالته بر روی لبه های لنگه پیچ های تنظیمی وجود دارند که با استفاده از ابزار مخصوص آنها را تنظیم میکنند.
رگلاژ درب کشویی
یکی از مهم ترین و اساسی ترین رگلاژ ها برای درب ها و پنجره های کشویی است بدین صورت که نصب اولیه آنها بسیار مهم و حساس بوده که در عملکرد و نیاز آنها به رگلاژ بسیار اثر گذار است. درب های کشویی مهم تر از پنجره های کشویی هستند از این رو که وزن و ابعاد بازشو آنها بزرگتر بوده که همگی آنها بر روی تک ریل یا جفت ریل هایی سوار هستند که آنها مانند درب و پنجره های لولایی نقش لولا را برای این درب و پنجره ها دارند.
جهت رگلاژ این نوع درب ها پیچ هایی در قسمت بالایی و قسمت پایینی ریل ها تعیبه شده اند که با ابزار مخصوص رگلاژ و تنظیم می شوند.
رگلاژ پنجره کشویی
پنجره کشویی نیز همانند درب کشویی دارای اهمیت در نصب اولیه و رگلاژ است ولی به واسطه ابعاد کوچک تر رگلاژ آن راحت تر بوده و همچنین نیاز به رگلاژ دیرتری دارند. آنها نیز همانند درب ها در بالا و پایین اتصالات ریلی دارند که با ابزار مخصوص رگلاژ می شوند. پنجره های کشویی همانند درب ها نیز در صورت خرابی یا جمع شدگی گسکت ها و همچنین جابجایی شیشه ها نیاز به رگلاژ دارند.
رگلاژ درب لیفت اسلاید
درب های لیفت اسلاید به واسطه سیستم خاص خود سخت تر از سایر درب های دیگر رگلاژ می شوند. این نوع درب در هنگام باز شدن از روی فریم با فاصله 5 میلیمتر بلند شده و بدون اتصال و ارتباط با سایر قسمت ها حرکت می کند. این درب ها نیز همچون درب های کشویی دارای بازشوهای قدی و بزرگی هستند که مقاطع پروفیل آنها سنگین تر از درب های کشویی است که همین امر تاثیر مستقیمی بر رگلاژ کردن برای بهبود عملکرد آنها دارد.
رگلاژ پنجره لیفت اسلاید
پنجره لیفت اسلاید به واسطه بازشو کوچکتر نیاز به رگلاژ کمتری دارند و نحوه رگلاژ آنها شبیه به درب های لیفت اسلاید است. تمامی نیاز به رگلاژ ها در تمامی درب و پنجره ها بر میگردد به نحوه نصب اصولی آنها که میتواند باعث کمتر شدن نیاز درب و پنجره به رگلاژ شود. رگلاژ آنها همانند درب لیف اسلاید از پایین بوده که دارای حالت های تک ریل، دو ریل یا سه ریل هستند.
مزایای رگلاژ درب و پنجره های یو پی وی سی یا آلومینیوم
مزایا رگلاژ صحیح و اصولی برای درب و پنجره های یو پی وی سی و آلومینیوم شامل موارد زیر است:
- افزایش عمر و راندمان درب و پنجره به همراه متعلقات
- جلوگیری از سقوط و افتادگی بازشوها
- کاهش هدر رفت انرژی
- کاهش انتقال آلودگی صوتی
- جلوگیری از عبور گرد و خاک
کدام درب و پنجره ها نیاز به رگلاژ دارند؟
همانطور که گفته شد با گذشت از نصب و رگلاژ اولیه و همچنین گذر زمان درب و پنجره ها رفته رفته ممکن است کارایی و تنظیم اولیه را نداشته باشند که این دارای نشانه هایی از قبیل افتادگی لنگه، درست باز و بسته نشدن لنگه، عبور گرد و غبار، درست کار نکردن یراق آلات باشد که همگی نشان دهنده این هستند که زمان رگلاژ و سرویس آنها رسیده است.
معمولا این اقدام به رگلاژ پس از گذشت از چند سال برای درب و پنجره ها آلومینیومی صورت میگیرد که این زمان برای درب و پنجره های یو پی وی سی کوتاه تر است.
آیا در صورت خرابی ضمانت تعویض وجود دارد؟
بخش هایی از درب و پنجره ها چه از نوع یو پی وی سی و یا آلومینیوم وجود دارند که در صورت خرابی شامل تعویض می شوند. خود پروفیل درب و پنجره ها نیز در صورت ایراد و مشکل قابلیت تعویض داشته که این اطمینان خاطری برای کارفرمایان در پروژه ایجاد می نماید.
قطعاتی که صورت خرابی و عدم کارایی درست شامل تعویض می شوند شامل یراق آلات و پروفیل ها هستند که هر کدام نسبت به شرایط خرابی و وجود مشکل در آنها ضمانت نامه هایی از قبل داده می شود. به طور مثال برای تغییر فرم پروفیل و همچنین تغییر رنگ آن برند های پروفیل ضمانت نامه های ده ساله ای را ارائه می دهند که در صورت وجود مشکل به درستی میتوان از آنها استفاده نمود.
زمان مورد نیاز برای رگلاژ درب و پنجره ها چقدر است؟
زمان مورد نیاز برای رگلاژ معمولا به نوع درب و پنجره، میزان تخصص فرد رگلاژ کننده و همچنین وزن و ابعاد آن تاثیر دارد که میتوان مهم ترین قسمت آن را تخصص فرد رگلاژ کننده دانست که به نوعی اصلی ترین قسمت مرحله رگلاژ می باشد.
مشاوره و طراحی
جهت دریافت مشاوره می توانید از راه های ارتباطی زیر و یا پشتیبانی سایت با ما در ارتباط باشید.
هزینه رگلاژ درب و پنجره ها چقدر است؟
هزینه های رگلاژ درب و پنجره ها بسته به نوع رگلاژ و تعداد رگلاژ مشخص می شود. به طور مثال رگلاژ پنجره ها دوحالته به واسطه محور عمودی و افقی که دارند و یراق آلات خاص خود هزینه بالاتری نسبت به پنجره های تک حالته دارند. در رگلاژ درب و پنجره ها هر چقدر تعداد آنها بیشتر باشد در هزینه های رگلاژ به حساب آمده و باعث کاهش هزینه ها می شود.
روند رگلاژ درب و پنجره ها
پس از نصب اولیه درب و پنجره ها رگلاژ سازی آنها بدون فوت وقت به صورت اصولی اجرا می گردد و بعد از مدتی از نصب و اجرا در زمان های بعدی کارفرما محترم در خصوص سرویس یا رگلاژ کردن درب و پنجره اطلاع رسانی نموده که متخصصان دیبا نما با هماهنگی قبلی در محل حضور یافته و نسبت به رگلاژ سازی درب و پنجره اقدام می نمایند.
چه مواردی در کنار رگلاژ درب و پنجره ها بازدید میشوند؟
رگلاژ ها همانطور که در بالاتر گفته شد سایر بخش های اصلی همچون لنگه بازشو،شیشه،گسکت ها و همچنین یراق آلات می شوند اما قسمت هایی نیز وجود دارند که در هنگام رگلاژ کردن نیاز به بازدید دارند. این قسمت ها شامل:
- هوابند بودن اطراف درب یا پنجره ها
- لاستیک لنگه ها و فیکس ها
- شیشه لنگه ها و فیکس ها
- عملکرد مغزی قفل ها
نحوه چکاب درب و پنجره ها پس از رگلاژ
پس از رگلاژ درب و پنجره ها معمولا متخصص نصب و رگلاژ اقدام به چکاب کردن می نماید که معمولا این چکاب ها با نگاه کردن به نحوه نحوه باز و بسته شدن درب و پنجره در لنگه ها و نحوه عملکرد یراق آلات به باز و بسته شدن آنها و همچنین لاستیک ها با سرتاسری بودن و انعطاف آنها قیاس می شود.
در صورت نقص و رفع نشدن ایراد مربوط به ریگلاژ کردن متخصص نصب و ریگلاژ با اطلاع به کارفرما قطعه را تعویض نموده و از قطعه جایگزین استفاده می نماید. معمولا این خرابی و تعویض در یراق آلات کمتر اتفاق افتاده و ارتباطی به سایر قسمت ها ندارد.
سخن پایانی
همانطور که گفته شد نصب صحیح به همراه رگلاژ اولیه صحیح و اصولی کمک بسیار زیادی به عدم رگلاژ درب و پنجره ها در بلند مدت می نماید. اما نحوه نگهداری از درب و پنجره ها نیز بخشی از قضیه است. استفاده صحیح و همچنین کارکرد مناسب میتواند نیاز به رگلاژ درب و پنجره ها را سالیان زیادی به عقب انداخته و کمک شایانی به کاهش هزینه های نگهداری درب و پنجره ها کند.