دیبا نما

طراحی نما | 7 نوع متریال نما به همراه انواع طراحی

اولین برخورد هر فرد با یک ساختمان با ظاهر آن است. این ظاهر همانند یک محصول که شما آن را در فروشگاه مشاهده می کنید در خرید و انتخاب شما تاثیر گذار است. چیزی که مشهود است همه ما یک محصول را با بسته بندی زیبا، جذاب و کاربردی را به یک بسته بندی ساده ترجیح می‌دهیم پس چگونه می توانیم به طراحی نمای ساختمان بی تفاوت باشیم؟!

 این مقوله در ساختمان می تواند اثر مستقیم بر قیمت ساختمان گذاشته و آنها را با ارزش و یا بی ارزش کند، از این رو بسیاری از مهندسین یا سازندگان بدنبال طراحی های مناسب با ساختمان خود هستند که اگر این انتخاب به درستی صورت بگیرد به بنا و سازنده ارزش دو چندان میدهد.

در این فرآیند ایده آل ترین حالت زمانی اتفاق خواهد افتاد که، سازنده یا کارفرما بتواند خواسته های خود را در پروژه با توجه به کالبد محیط با سریع ترین زمان ممکن و قابل قبول ترین قیمت ممکن بدست آورد. در این حالت طراح یا مجموعه طراحی باید بتواند خواسته های پروژه و کارفرما را تشخیص و نزدیک ترین و درست ترین انتخاب را در طراحی مطرح و ارائه دهد.

متریال نمای ساختمان

فهرست مطالب

طراح نما و طراحی نما

طراح نما فردی دارای معلومات در حوزه مصالح و همچنین سبک های نما است که با در اختیار داشتن دانش فنی و همچنین مباحث زیبائی شناسانه یک اثر هنری که نمای ساختمان می باشد را خلق میکند. طراح نما اثر بسیار مستقیمی بر روی طراحی نما میگذارد و باعث محبوب و یا مغموم شدن نما می شود.

هر ساختمان از دیواره ها و جداره های پیرامونی تشکیل شده که تلاش برای ایجاد هر گونه فرم، رنگ و متریال با سبک و بدون سبک در این جداره ها طراحی نما گفته می شود. طراحی نما کمک بسیار شایانی به قیمت بنا، محبویت و تعامل آن با سایر فضاها می کند. عوامل تاثیر گذاری در نوع کاربری، موقعیت بنا و شرایط اقلیمی وجود دارند که اثر مستقیمی روی انتخاب ما دارند.

مزایا طراحی نما صحیح چیست؟

بزرگترین مزیت طراحی نما صحیح، محبوبیت و جذابیت آن است. فرض کنید خریدار یک واحد مسکونی هستید، شما به دنبال ساختمانی با مشخصات مد نظر میگردید و شاید دانشی از نوع سازه و ویژگی های ساخت نداشته باشید اما قطعا زیبایی و جذابیت یک نما میتواند روی انتخاب شما اثر مستقیم بگذارد. همه انسان ها اگر چیزی برایشان اهمیت و جذابیت داشته باشد قطعا حاضر به پرداخت بهای آن هستند. از طرف دیگر شخصی که سازنده این بنا است به واسطه نوع نما میتواند مورد توجه قرار گیرد و همانند بسیاری از سازندگان در منطقه کاری خود برند شود.

برای درک بهتر شما برعکس تصور کنید، ساختمانی که میلیاردها تومان برای ساخت آن صرف شده اما نمای مناسبی ندارد هر چقدر هم دارای مزایا و ویژگی باشد باز خواهان و طرفداری پیدا نخواهد کرد.

اصول طراحی نمای ساختمان

در طراحی ها، مباحث زیبایی شناسی و مسائل فنی همیشه تکمیل کننده هم بوده اند طراحی نما نیز از این قضیه مستثنا نیست. خواسته های کارفرما، موقعیت بنا، شرایط مالی پروژه، دسترسی به متریال های نما و نیز نوع کاربری پارامترهای بعدی دخیل در طراحی نما هستند.

قوانین فنی شهرداری ها و ضوابط شهرسازی خط قرمز طراحی بدنه های ساختمان هستند. کمیته نما موظف به بررسی و تائید طرح های ارائه شده است و این هنر یک طراح است که بتواند با تلفیق خواسته ها و شرایط موجود با در نظر گرفتن قوانین هر شهر و منطقه طرحی را ارائه کند که مورد تایید شهرداری و کارفرما قرار بگیرد.

اصولی طراحی نمای ساختمان

از موارد اصولی طراحی نما میتوان به کاربری های مجاور، نماهای مجاور، موقعیت جغرافیایی پروژه، اقلیم و همچنین کاربری و خواسته های کارفرما اشاره نمود.

سبک های پر طرفدار طراحی نمای ساختمان

به طور خلاصه طراحی نما در ایران محدود به چند دسته زیر می باشد که در بین مردم شناخته شده و ترکیبی از سبک های مختلف همانند سبک رومی، یونانی، کلاسیک، نئو کلاسیک، ایرانی، مراکشی، روستیک، اسکاندیناوی و … را در خود جای داده است که در مقاله سبک های طراحی نما به طور کامل در مورد آن صحبت شده است.

  • سبک رومی یا کلاسیک: سبکی برگرفته از یونان و رم باستان با جزئیات زیاد، اشکال قوسی شکل، استفاده از شمایل و مجسمه است که متریال  غالب آن سنگ بوده و حس بزرگی و شکوه را به بیننده القا می کنند.
  • مدرن یا مینیمال: کیمنه گرا یا مینیمال همواره از شلوغی و جزئیات زیاد بدور بوده و به نوعی بدنبال تحقق عبارت زیبایی در عین سادگی است. در این سبک استفاده از رنگ های خنثی و فرم های مربع و کشیده بسیار رایج است.
  • تلفیقی یا ترکیبی: استفاده همزمان چند سبک و متریال در یک جداره و تلفیق آنها با هم، به نحوی که در کل یکپارچه دیده شود. در این سبک حداقل 2 الی 3 مصالح در کنار هم استفاده میشود.
  • دیوار شیشه ای یا کرتین وال: نماهایی که با ترکیب پروفیل های آلومینیومی و همچنین شیشه در کنار هم یک نمای واحد را تشکیل میدهند.

انواع مصالح نمای ساختمان

یکی دیگر از قسمت های تاثیرگذار در طراحی نما مصالح و متریال می ­باشد که وابسته به شرایط مختلفی از جمله هزینه، دسترسی، تامین و از همه مهم تر اقلیم و شرایط آب و هوایی منطقه است. بیشترین متریال های مورد استفاده در نماسازی شامل انواع سنگ، آجر، شیشه، چوب های فرآوری شده یا ترموود، سیمان، کامپوزیت و ورق گالوانیزه می باشد. هر کدام از این متریال ها دارای مزایا یا معایبی هستند که با توجه به شرایط ساختمان در طراحی نما مورد استفاده قرار می گیرند.

نما شیشه ای

متریالی شفاف که جایگزینی برای آن وجود ندارد. در پوسته ساختمان به جهت استفاده از روشنایی و نور روز مورد استفاده قرار می گیرد و شعاع دید وسیعی را به ساکنین می دهد. پیشرفت تکنولوژی از این متریال عایق مناسبی در مقابل دما و صدا ساخته است. زیر مجموعه این نوع نماها شامل نمای اسپایدر و نمای کرتین وال است.

نمای شیشه ای

نما فلزی

فلز بواسطه وزن سنگینی که دارد در نماهای ساختمانی به صورت پوسته ای و نازک و همچنین با محدودیت استفاده می شود. این نوع نما معمولا بخشی از نماهای سنگی یا آجری را تشکیل میدهد و در کنار آنها بکار گرفته می شوند. ورق های لیزر برش یکی از این نوع نماها هستند که با برش ورق های فلزی به صورت لیزری در انواع و اقسام طرح ها ساخته می شوند.

نمای فلزی

نما سنگی

سنگ از دیرباز در ساختمان سازی مورد استفاده بوده و مزایای مختلف آن شامل دسترسی راحت، دوام و ماندگاری آن باعث شده که این متریال در بسیاری از نماها مخصوصا مسکونی مورد استفاده قرار بگیرد. آنها در دسته بندی های درجه یک تا چهار هستند و دارای تنوع در رنگ و رگه هستند.

نمای سنگ

نما ترموود

یکی از متریال هایی که در سالهای اخیر مورد استفاده قرار گرفته چوب های فرآوری شده یا همان ترموود ها هستند. این نوع مصالح به واسطه ظاهر زیبا و جذاب چوب در جداره های نما به کار گرفته می شوند. آنها توسط فرآیندی مقاوم و ضد آب شده اند اما با این حال هر چند سال یکبار احتیاج به روغن دارند تا همانند روز اول ظاهر زیبای خود را داشته باشند.

نما ترموود

نما آجری

از فرآوری خاک، آجری ساخته می شود که نیاکان ما در ساخت بناهای خود بسیار استفاده می­ کردند، این نوع متریال در اشکال مختلف تولید شده و با توجه به فرم و شکل آن امکان ایجاد طرح های متنوعی را برای ما فراهم ساخته است. بواسطه ظاهر زیبا و دوام بالا از این نوع مصالح در نما بسیار استفاده می شود اما بزرگترین مشکل این متریال جذب رطوبت است که در سال های اخیر پوشش های مخصوص برای آبگریزی آجر ساخته شده است که با نام پوشش های نانو در بازار شناخته می شوند.

نما آجری

نما کامپوزیت

از صفحات آلومینیومی که ضد زنگ هستند در بدنه های نما استفاده می شود که این صفحات نمای کامپوزیت را شکل می دهند. نمای بکار گرفته دارای ظاهری صلب و خشن است که معمولا در کاربری های مسکونی و ویلائی استفاده نمی شود اما در نماهای تجاری و اداری پر کاربرد هستند.

نما کامپوزیت

نما ترمو پلاست

همانند ترموود ها هستند اما مغزه آنها از چوب نیست و از پلاستیک تشکیل یافته اند. مزیت آنها نسبت به ترموود ها نگهداری بسیار راحت آنهاست که پس از سالیان سال احتیاج به روغن کاری ندارند و طول عمر بالاتری نسبت به ترموود ها دارد.

نما ترمو پلاست

نما سیمانی

نمای سیمانی که قدمت آن به صنعتی شدن بر می­گردد از نماهایی است که با استفاده از الیاف های سلولوزی و الیاف شیشه به عنوان پوشش بنا در نماسازی مورد استفاده قرار می گیرد. نمای سیمانی دارای تنوع زیادی است از جمله نمای سیمانی به صورت شسته، آبساب، ماهوتی، تیشه ای، رومی، رنگی که در سالهای اخیر بسیار طرفدار پیدا کرده است.

نما سیمانی

اهمیت ترکیب طرح نما با مصالح نما

در بالا سبک های نما را به اختصار بر مبنای پر طرفدارها گفتیم و اشاره ای نیز به مصالح نما کردیم، اما ناگفتنی است که هنر یک طراح نما استفاده و ترکیب از این دو بازو قدرتمند برای رسیدن به طراحی نما است. به طور مثال در طراحی نمای رومی فقط از دو مصالح میتوان استفاده نمود که شامل سنگ یا سیمان است و از خارج از این دو نوع نمیتوان استفاده صحیح برای رسیدن به نمای رومی کرد. مصالحی همچون شیشه، فلز و همچنین ترموود منافات با سبک و طراحی نمای رومی دارند. طراح نما باید آگاهی و اطلاعات کامل در مورد متریال ها و همچنین سبک ها داشته باشد تا بتواند بهترین خروجی را بدست بیاورد.

انواع کاربری ها درطراحی نمای ساختمان

یکی دیگر از موارد مهم در طراحی نما نوع کاربری ساختمان است که هر کدام دارای خصوصیات منحصر به فرد خود بوده و باید در جای خود اعمال گردد، به طور مثال در طراحی نمای تجاری مثل پاساژهای بزرگ عموما روشنایی توسط نورهای مصنوعی تامین می شود، اعمال بازشوهای بزرگ جلوی ساخت نماهای خاص را می گیرد و محدودیت به وجود می آورد اما در ساختمان های اداری و رستوران ها این نور طبیعی مزیت بزرگی به حساب می آید یا در فضاهای مسکونی جهت حفظ حریم و مشرف نبودن نمی توان نما را تماما شیشه ای یا کرتین وال اجرا کرد و برای استفاده از نور حداکثری باید تمهیدات دیگری اندیشید.

از انواع کاربری های ساختمان می توان به موارد زیر اشاره کرد:

نمای مسکونی

همان طور که گفته شد حفظ حریم در مقابل استفاده حداکثری از نور، اولویت طراحی نما ساختمان مسکونی است. در ساختمان های مسکونی متریال نما باید رابطه و حس مناسبی را به بینندگان و استفاده کنندگان خود القا کند و فضا و رنگ هایی خارج از هیاهو و سردرگمی داشته باشند.

نمای مسکونی

نمای تجاری

در طراحی نما ساختمان تجاری توجه به فرم، رنگ و استفاده از متریال ها جهت ایجاد حس دعوت کنندگی حائز اهمیت بوده و نسبت به موارد دیگر طراحی نما اولویت بیشتری دارد. در این نما نشان دادن و تمایز قایل شدن آن با نماهای مسکونی باید از بیرون و دور قابل تشخیص باشد. در این نما از فرم ها و شکل های دارای ثبات بیشتر نسبت به نماهای دیگر استفاده می شود.

نمای تجاری

نمای اداری

طراحی نمای اداری وابسته به اینکه تنها برای یک شرکت ساخته می شود یا مجموعه ای از دفاتر مختلف را در خود جای می دهد متفاوت بوده و در کنار استفاده حداکثری از فضا و روشنایی باید تناسبی با المان های برند نیز ایجاد کرد.

نمای اداری

نمای ویلا

در طراحی نمای ویلا با توجه به وجوه مختلف پوسته ساختمان فضاهای کاربردی مختلف و خلاقانه ای را می توان طراحی کرد تا استفاده کنندگان از فضا بتوانند راحتی استفاده و دسترسی از فضا را در عین زیبایی نما و پوسته ساختمان داشته باشند.

نمای ویلایی

انواع روش اجرای نما ساختمان

اجرای نما به دو صورت خشک و تر قابل انجام است که از قدیم حالت تر با ملات رایج بوده و در سالهای اخیر روش خشک با توجه به مزایا و سرعت اجرا بسیار مورد توجه قرار گرفته است، در ادامه به بررسی مختصری از این دو روش می پردازیم.

اجرا نما خشک

 در این روش استفاده از سیمان یا مصالح دیگر که احتیاج به ترکیب با آب دارند و عملا به صورت سنتی هستند استفاده نشده و بجای آن از پروفیل های سازه ای و پیچ استفاده می شود.این سبک اجرا دارای مزایای از جمله سرعت بالا، اتصال ایمن، هزینه کمتر و همچنین وزن کمتر نسبت به روش تر است اما تنها عیب آن استفاده نیروی متخصص است.

نمای خشک

اجرا نما تر

 این روش همان اجرا سنتی که تا به امروز رواج داشته است. در این روش استفاده از مصالح و موادی که با آب ترکیب شده و عمل آوری دارند انجام می شود. از جمله مصالح پر مصرف در این روش سیمان است که با آب، شن و ماسه ترکیب شده و نقش چسب را برای اتصال بدنه های نما به ساختمان اجرا میکند. این روش مزایایی همچون در دسترس بودن مصالح، عدم نیاز به نیروی متخصص نسبت به روش خشک را دارا می باشد. معایب آن نیز وزن بالا، زمان بر بودن، دقت بالا و همچنین عدم اتصال کافی در مرور زمان است.

نما تر

هزینه طراحی نما چقدر است؟

با توجه به المان ها و موارد مختلف یاد شده، قیمت هر پروژه به آیتم های مختلفی وابسته است از جمله سبک طراحی، متراژ، پیچیدگی طرح و سازه، قوانین و مقررات شهرداری و شهرسازی و …. که در بالا به موارد مختلف آن اشاره شد. اما به صورت کلی طراحی نما قیمت ثابتی نداشته و مهندسان طراح هزینه طراحی خود را بر اساس بودجه حجم کار و ضوابط اشاره شده تعیین می کنند.

طراحی نما توسط مهندسین طراح هم باعث کنترل هزینه ها و استفاده از متریال های نوین در ساختمان خواهد شد که با تهیه نقشه های اجرایی سرعت بیشتری به کار داده و از اتلاف مصالح و متریالها جلوگیری خواهد کرد. از جمله مزیت های دیگر امکان مدل سازی طرح قبل از اجراست که میتواند کمک به آنالیز طرح و قیمت را به همراه داشته باشد.

روند طراحی در دیبا نما چگونه است؟

قبل از شروع به طراحی اولین قدم بررسی و توجه به خواسته های کارفرما از طرح و ویژگی های نما مد نظر است. کارفرما نوع سبک مد نظر خود را با مشاوره رایگان دیبا نما انتخاب کرده و سپس طرح های اولیه ارائه می شود که و در ادامه یکی از سبک های مورد پسند کارفرما که قابلیت اجرا را دارد و میتواند تائیدیه های شهرداری را اخذ کند برگزیده شده و نقشه ها و مدارک مربوط به آن ایجاد می شود.

پس از تکمیل مدارک و طرح نما برای گرفتن تائیدیه ها مسئول پیگیری نما که از کارشناسان دیبا نما می باشد به دنبال تائیدیه گرفتن از شهرداری با مدارک اقدام می کند. با بدست آوردن تائیدیه و انتقال آن به کارفرما اجرا و ساخت نما آغاز شده و پروسه طراحی نما و اخذ تائیدیه های آن دیگر به اتمام می رسد.

مشاوره و طراحی

جهت دریافت مشاوره متریال و طراحی نما فلزی (تعرفه سال 1402) می توانید از راه های ارتباطی زیر و یا پشتیبانی سایت با ما در ارتباط باشید.

2 پاسخ

  1. سلام, هزینه طراحی برای یک نما مدرن چقدره؟کار من ویلا سمت گیلاوند هست

  2. سلام وقت شما بخیر
    اطلاعات یا نقشه ساختمان را برای ما ارسال کنید یا با مجموعه تماس بگیرید تا کارشناسان اطلاعات کامل تری از طراحی و هزینه در اختیار شما قرار دهند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *